Süleyman Çelebi Anısına Mevlid Geleneği Tanıtıldı

Süleyman Çelebi Anısına Mevlid Geleneği Tanıtıldı

Dini kültür geleneğimizde önemli kilometre taşlarından kabul edilen mevlid kandilini kutlama, anma ve anlama amacıyla yazılmış nazım türünün başat eserlerinden "Vesilatu'n-Necat" ve Süleyman Çelebi konusunda öğrencilerimizde farkındalık oluşturmak için seminer düzenledik. Mevlid okutma geleneğinin yöremizdeki meşhur örneklerinden Hasan Ertuşi'nin mevlid ile ilgili eseri "Mevlid-i Nebi" isimli eseri makamlı bir şekilde öğrencilerimiz tarafından okutuldu. Hz. Peygamberinin ebediyete irtihalinin ardından her yıl 12 Rebiulevvel'de yapılan anma etkinlikleri ile ilgili sunum yapıldı. Peygamber sevgisinin toplumumuzdaki yeri ve öneminin kaynağına ilişkin Kur'an ve Sünnet merkezli seminer verildi.

01.06.2023 125

Her  yıl düzenli olarak Hicri Takvime göre Rebiulevvel ayınn 12'sine denk gelen günde kutlanan Hz. Peygamber'in dünyaya geliş törenleri, devlet düzeyinde gerçekleştirilen mevlid kandilleri geleneğiyle kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline getirilmiştir. Mevlid Kandillerinin yanı sıra doğum, ölüm, evlilik, atanma, kaza ve belalardan kurtulma, bir duanın gerçekleşmesi ve önemli zorlukları aşma nedeniyle Kur'an-ı Kerim'den okunan aşırların ardından seslendirilen Mevlid-i Şerif eserleri, dinleyenler tarafından derin bir hürmet ve aşkla dinlenmekte, buna dayalı olarak sınırsız hayır ve hasenat dağıtılmaktadır. Müslümanların dünya ve ahiret hayatlarının huzur ve mutluluk içerisinde sürmelerine olanak sağlayan Kur'an'ın ilke ve esaslarının yeryüzünde nasıl yürütüleceğine ilişkin kılavuzluğu ve ümmetinin kurtuluşu yolunda gösterdiği gayret ve fedakarlık her an yad edilmekte, ona layık bir ümmet olma amaçlanmaktadır.

Okulumuz Arapça Öğretmeni Muhammed Nur GÜNDÜZ, 17 Mayıs Çarşamba günü okulumuz 6/A sınıfı öğrencilerinden Betül ARIK'ın seslendirdiği Mevldi Şerifin ardından Hz. Peygamber'in vefatından günümüze değin derin saygı ve hürmetle sürdürülen Mevlid geleneği ve Osmanlı döneminde yazdığı Vesilatu'n-Necat adlı eseriyle Anadolu diyarında önemli bir kabul gören Süleyman Çelebi hakkında sunum gerçekleştirdi. Konuyla ilgili verdiği bilgilerde Kur'an'dan sonra Müslümanların en temel ikinci kılavuzu kabul edilen Sünnet'in kaynağı Hz. Peygamber'e duyulan bağlılık ve sevgi dolayısıyla her yıl onun dünyaya teşrif ettiği günde yoğunlukla gerçekleşen mevlid okutmanın dünyanın her tarafında aynı ölçüde kabul gördüğünü belirtti. Mevlid eserleri şahsında Müslümanlarınn Allah'a ve O'nun Resulüne adadıklarının göstergesi olan bu bağlılığın şekilsel nazım eseri okutmaktan, Hz. Peygamber'in önderliğini yaptığı dini esasları ve güzel ahlakı yaşayabilmenin temel amaç olduğunu, şekle takılıp temel amaç ve mananın gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

01-06-202301-06-202301-06-202301-06-202301-06-202331-05-2023