Şubat Ayının Değeri: Sabır

Şubat Ayının Değeri: Sabır

Okulumuzda değerler eğitiminin öğrencilerimize kazandırılması amacıyla her ay için değerler eğitimi konusu belirlenmiştir.  2024 Yılı Şubat ayının değerler eğitimi konu başlığı “Sabır” ’dır.  Ayın konusu ile ilgili okulumuzda panolar hazırlanmakta, öğretmenlerimiz tarafından bu konu dikkatle işlenmektedir. 

29.02.2024 25

SABIR  NEDİR ?

Sabır ; olacak ya da gelecek bir şeyi telaş göstermeden bekleme, kendini tutma, tahammül etme, zorluklara katlanma, dayanma gücü olarak ifade edilir. Sabır öğretilirken ilk adım olarak çocuğun beklemeyi öğrenmesi sağlanır. Elde etmek istediği şeyi bir müddet bekleyebilir ise ona sahip olabileceği anlatılır. Sabır eğitimi almamış çocuklar ben merkezli düşünme eğiliminde olur, yeni ortamlara uyum sağlamakta zorlanır, başkalarını kendi şartlarına uydurmaya çalışır.   

ÇOCUKLARA SABIR EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?

Çocuklara sabırlı olmayı öğretmek istiyorsanız, öncelikle yaşadığınız olaylarda sabrın örneklerini vererek çocuklarınızın buna şahit olmalarını sağlamanız gerekmektedir. Bunun aksine işlerinde acele eden ebeveynlerin çocuklarına sabır tavsiye etmeleri işe yaramayacaktır. Çünkü çocuklar özellikle küçükken büyüklerini rol model olarak benimsemektedir.

Çocuklara sabrı öğretmek için sabırsız davrandıklarında kızmak yerine, onlara sabırlı olmayı öğretecek uygulamalar yapılmalıdır. Örneğin çocuklar sizden bir şey isterse hemen yapmayıp 5 dakika sonra istediği verilmelidir.

Televizyon izlemek istediğinde önce odasını toplaması gerektiği, yiyecek istediğinde önce ellerini yıkaması gerektiği söylenerek çocuk sabırlı olmaya alıştırılabilir. Özellikle sofra adabı çocuğa iyi öğretilmeli, herkesten önce yemeğe başlamaması, yada diğerleri yemeğe devam ederken yemeği bitirip gitmemesi gerektiği öğretilmelidir. Her istediğinin anında olmayacağını bilen çocuk zamanla dürtülerini de kontrol etmeyi de öğrenecektir. 

ÇOCUKLARINIZA SABIRLI OLMALARI İÇİN TAVSİYELER 

1-Anne baba olarak olaylar karşısında aktif sabır sergileyin ve çocuğunuzun buna şahit olmasına sizi izlemesine fırsat verin. “Sabırlı ol”, demek yerine sabrı sizin yaşadığınızı çocuğunuza gösterin. dile getirmek etkili olmaz, sabırlı olmayı çocuk öğrenemez. 

2. Sabır, bekleme süreci ile öğretilir ve gün boyunca bu durumu öğretecek ve pekiştirecek fırsatlar ortaya çıkar. Yemek zamanları bunlardan biridir. Ailedeki her birey sofraya oturana kadar, çocuk yemek yemeye başlamamalı, kendini tutmalıdır. Sofradan kalkmak istediği zaman, kalkış iznini almadan önce, her bireyin yemek yemeyi bitirmiş olduğuna emin olmalıdır. 

3. Sabır ve zaman duygusu birbirleriyle ilişkilidir ve saatlerin fazla bir şey ifade etmediği çocukluk yıllarında, saatlerini doğal kesintilerle ölçmekten hoşlanırlar. Bu yüzden, on beş dakikalık bir süreyi, yemek yeme süresiyle bağdaştırmak uygun olur. 

4. İnsanda, doğuştan gelen aceleci olma yapısı vardır. Sabır ise, sonradan öğrenilir. 3 Yaşından itibaren çocuklarınızla sabretmek üzerine konuşmaya başlayın.Doğadaki küçük büyük her canlıda insanlar için öğretici değeri yüksek örnekler vardır. Bir karıncanın sabırla buğday taşımasında, bir arının yaptığı balda, bir tavuğun yumurtaları üzerinde beklemesinde sabretmeyi öğretecek anlar vardır. Çocuğunuzla bir akşam güneşin batışını birlikte izledikten sonra ona evrende her şeyin belli bir zaman aldığını güneşin birden batmadığını sabahın hemen gelmediğini yaratılan her varlığın bir denge içinde zamanını beklediğini söyleyerek , sabırlı olmanın erdemlerini onunla konuşabilirsiniz 

5. Çocuğun etrafında, maddi oyuncakların çok fazla bulundurulması ilişkinin sohbetin azlığı sabırsızlığı ve doyumsuzluğu arttırır. Çocuğunuzun her isteğine evet demek yerine ona daha çok sabırla kurulan bir ilişki ve daha nitelikli zamanla sohbetler armağan edin.

SABIRLA İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER 

 Sabır, ağrıIarı dindiren acı bir ot gibidir. Hem can yakar hem de tedavi eder. 

-Sabret zira sabırIagüçIük ortadan kaIkar. 

-ÇaIınan her kapı açıIsaydı, ümidin, sabrın ve isteğin derecesi anIaşıImazdı. 

-SabırIıoIun, zira buIutIarağIamasa, yeşiIIikIernasıIgüIebiIir? 

-Sabret ki her şey hissettiğin gibi oIsun. Sabret ki her şey gönIünceoIsun. 

-AIIah sana sıkıntı vermekIe, tozunu, kirini aIır, niye kederIenirsin? 

-Sabır öyIe bir iptir ki; sen kopacak sanırsın, o gittikçe güçIenir. Sen bitecek sanırsın, o gittikçe çoğaIır. 

-Tanrı yüz binIerce kimya yarattı ama insan sabır gibi bir kimya görmedi. 

-Sabrı zengin oIanınkaIbi de büyüktür, o hiç bir zaman aceIecioImaz, coşkunIuk ve hırs içinde değiIdir. 

-Maksada sabırIaerişiIir, aceIeyIedeğiI. Sabret ki doğrusunu AIIah iyi biIir. 

29-02-2024